top of page
Търсене

22 Начина да Обичате себе си. Бъдете честни със себе си.

Актуализирано: 8.02.2022 г.


7. Бъдете честни със себе си.

Това може да бъде по-трудно, отколкото изглежда. Някои от нас са толкова добри в самоизмамата, че дори не осъзнаваме, че го правим. Честността е ключът във всички взаимоотношения и връзката ви със себе си не е по-различна.

Ясно е, че не можете да обичате цялото си объркано аз, ако лъжете, минимизирате или се оправдавате. Истинската любов към себе си означава поемане на отговорност и отговорност.

Нездравословните взаимоотношения подкопават способността ви да се доверявате

Нездравословните или токсични взаимоотношения могат да разрушат доверието ви в другите. Например, ако партньорът ви ви е изневерил или ви нарича с унизителни имена, разбираемо е да имате проблеми с доверието и да вярвате, че следващият ви партньор също няма да ви предаде и нарани.

Нездравословните взаимоотношения също могат да разрушат доверието ви в себе си. Злоупотребяващите, токсични и нарцистични хора разрушават самочувствието ви и способността ви да се доверявате на инстинктите и преценката си чрез:

1. Поставяне на съмнение във вашите способности 2. Критикуване на вашия избор 3. Не питат или не се интересувате от вашите мнения, нужди, интереси 4. Вземат всички решения или ви казват какво да правите 5. Казвайки или намеквайки, че сте по-нисши (глупав, некомпетентен и т.н.) 6. Заплашва ви, че ще ви напусне 7. Лъже ви 8. Обвинявайки ви за неговите действия/избори

Това поведение създава атмосфера на несигурност и насърчава нездравословната зависимост. Злоупотребяващ, токсичен или нарцистичен партньор иска да мислите, че не можете да живеете без него; той трябва да бъде необходим и той постига това, като ви убеждава, че сте неспособни.

Признаци на неувереност

Липсата на доверие в себе си често се преживява като чувство на безпокойство или чувство на тревожност. По-конкретно, когато не вярвате в себе си, можете да направите някои от следните неща:

1. Критикувайте себе си, че не сте виждали знаците или че сте останали във връзката толкова дълго. 2. Съмнявайте се дали сте способни да вземате добри решения, да грижите за себе си или да сте сами. 3. Поставяте под въпрос вашите възприятия или спомени. 4. Чудите се дали вие сте виновни или нещата наистина са толкова лоши, колкото изглеждат. 5.Използвайте нездравословни навици за справяне като пиене, пушене, наркотици или други форми на самонараняване. 6. Чувствайте се депресирани, обезнадеждени или тревожни. 7. Търсите външно потвърждение.

Накратко, когато не вярвате на себе си, не сте сигурни какво да мислите, чувствате и правите. Това може да бъде много разстройващо и объркващо; липсата на самочувствие прави почти всичко в живота ви по-трудно. Самочувствието обаче може да бъде възстановено.


https://www.facebook.com/groups/972160873422580


7 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page