top of page
Търсене

22 Начина да Обичате себе си. Бъдете истински присъстващи.

Актуализирано: 8.02.2022 г.

4. Бъдете истински присъстващи.


Животът ни е пълен с разсейвания. Много от тези неща са забавни и си заслужават, но могат да изтощят и да ни попречат да познаем и бъдем себе си.

Присъствието тук и сега може да подобри самоприемането, като ви помага да останете фокусирани в настоящето, свързани с чувствата си и благодарни.

Какво е осъзнато присъствие?

Присъствието е практиката да останете в момента, да бъдете тук и сега, вместо да се фокусирате върху миналото или бъдещето. Много от нас не изживяват напълно живота си, защото прекарваме толкова много време в безпокойство за бъдещето или в размишление за миналото. Нашият натоварен живот ни държи заети и извън връзка със себе си, заобикалящата ни среда и другите хора.

Осъзнатостта и присъствието не е нещо, което трябва да правите в йога студиото или докато медитирате. Това е подход към всичко, което правим, независимо дали ядем вечеря или дърпаме плевелите от градината.

Можем да практикуваме осъзнато присъствие като забавяме темпото и правим по едно нещо. Когато използваме всичките си пет сетива, ние сме по-склонни да забелязваме малките неща, които иначе биха могли да останат незабелязани или да се приемат за даденост.

Когато сме в осъзнато присъствие можем да се наслаждаваме на малките неща в живота си; можем да оценим топлите слънчеви лъчи на лицата ни или свежите, чисти чаршафи на леглото ни.

Ако това не ви идва лесно, не се притеснявайте. Присъствието се нарича „практика“, защото наистина изисква практика. Свикнали сме да изпълняваме много задачи, да се разсейваме и да прекаляваме с графика. Осъзнатото присъствие е обратното на тези неща. То ни помага да изживеем живота си по-пълноценно. Когато останем фокусирани върху настоящето, ние преживяваме всички аспекти на нещата – включително всички аспекти на себе си.

Свържете се със себе си

Осъзнатото присъствие ни помага да разберем себе си. Склонни сме да търсим отговорите извън себе си, когато единственият начин да разберем кои сме и от какво се нуждаем е да се обърнем навътре. Това не означава, че няма много мъдрост извън нас; въпросът е, че често сме изключени от себе си.

Не знаем какво чувстваме или от какво се нуждаем, защото непрекъснато се разсейваме с храна, алкохол, наркотици, електроника, шопинг и други битовизми. Това са бързите решения, които използваме, за да се почувстваме по-добре. Те са лесни начини за нас да намерим утеха и да се разсеем от проблемите и трудните си емоции.

Когато отблъскваме чувствата си, ние си казваме, че това не са приемливи мисли или чувства. Когато ги приветстваме, ние потвърждаваме способността си да се справяме и че всички тези части от нас са наред.

Например, чрез осъзнато присъствие можем да признаем неудобни чувства като ревност или гняв. Може да не харесваме тези части от себе си, но те са нормални и след като ги приемем, имаме способността да работим върху тях и да ги променим.

Ако продължим да отблъскваме ревността и гнева, не можем да ги променим; промяната е възможна само чрез приемане. Осъзнатото присъствие е избор да погледнем това, което е точно пред нас. Това не е същото като да се замисляме върху проблемите си или да потъваме в тъгата си. Това е честна компенсация за всичко, което чувстваме и за всичко, което сме.

Не е нужно да сме перфектни

Когато сме тук и сега ние приемаме себе си, живота си и всички останали такива, каквито са. Не се опитваме да бъдем перфектни. Не се опитваме да бъдем някой, който не сме. Не се опитваме да се разсейваме от проблемите си. Виждаме всичко, без да е необходимо да го оценяваме като добро или лошо. Можем да позволим чувствата си, каквито и да са те. Можем да свалим маските и фалшивите усмивки и да спрем да преструваме, че сме добре, когато наистина не сме.

Осъзнатостта е истинска - ние се фокусираме върху това, което е точно пред нас. Това не означава, че не обръщаме внимание на миналото или бъдещето; това просто означава, че виждаме ползите и избираме да живеем пълноценно в този момент.

Когато сме осъзнати ние забавяме темпото, настройваме се и наистина слушаме телата, мислите и чувствата си; забелязваме всяка част от себе си и ги оставяме да бъдат такива, каквито са. Казваме си, че това съм аз в момента, в този момент и се приемам и съм достоен точно такъв, какъвто съм.



https://www.facebook.com/groups/972160873422580




3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page