top of page
Търсене

22 Начина да Обичате себе си. Не се Сравнявайте с Другите!

Актуализирано: 8.02.2022 г.


3. Не се Сравнявайте с Другите!

Другите не са по-добри или по-лоши, повече или по-малко от вас; Те просто са различни. Вие имате стойност точно такъв, какъвто сте и приемането на себе си означава, че няма нужда от сравнения.

Как да спрете да се сравнявате с другите.

Сравнението е лошо.

Всеки път, когато някой ни сравняваше, ни напомняха, че имаме дефицит в дадени области. Сравняването не разпознава силните ни страни; то само подчертава областите, в които имаме липса.

Докато израстваме в семейства и общество, пълно със сравнение, ние интернализираме тези чувства, че не сме „толкова добри“ или „нямаме достатъчно“.

Сравняваме се с другите, които искат да видят как се оценяваме. Проблемът е, че сравнението работи само за потвърждаване на нашите страхове и съмнения в себе си. Това никога не ни оставя да се чувстваме по-добре за себе си.

Винаги можем да намерим някой, който е по-слаб, кара по-хубава кола или има идеален брак. Ще търсим тези сравнения и ще ги използваме като доказателство, че не сме толкова добри или заслужаващи внимание като другите хора. Ние се сравняваме с другите, когато се чувстваме несигурни в себе си, като по този начин гарантираме, че в крайна сметка се чувстваме непълноценни.

Защо има значение какво прави някой друг или какво има някой друг?

Фактът, че съседът ви може да си позволи всяка година нова кола или брат ви е получил повишение, няма нищо общо с вас. Техните успехи (или неуспехи) не означават, че имате недостатък (или превъзходство) по никакъв начин. Всички ние сме отделни и уникални хора със собствени силни страни и несъвършенства. Понякога се държим така, сякаш има ограничен запас от достойнство и някои от нас трябва да отстъпват в сравнение. Вместо това, нека помним, че всички сме достойни.

Често нещата, които използваме като основа за тези сравнения, всъщност не са нещата, които имат значение. Можем да се сравняваме само въз основа на неща, които можем да видим външно, като физически облик, осезаеми постижения и материални притежания.

Много по-трудно е да се сравняваме въз основа на нещата, които наистина имат значение – доброта, щедрост, постоянство, непредубеденост, честност и уважение. Те са много по-трудни за измерване, така че ние ги пренебрегваме, дори когато ги ценим.

Сравнението е резултат от несигурност.

Най-ефективният начин да спра да се сравнявам с другите е да назова несигурността, която го подхранва. Казвам си: „Чувстваш се несигурен. Вие измервате стойността си въз основа на това колко тежите в сравнение с някой друг. Осъждате себе си за нещо безсмислено и се смятате за по-малко от. Това не е честно или точно." Това ми позволява да съм напълно наясно какво правя и защо го правя.

Осъзнаването винаги е мястото, където започва промяната. Със самосъзнанието мога да променя начина, по който мисля и говоря със себе си, и да предложа на несигурните си части състрадание и увереност, а по-скоро преценка.

Ако трябва да сравнявате, сравнявайте само със себе си.

Само-сравнението всъщност е единственото справедливо сравнение. Вместо да се сравнявате с другите опитайте се да помислите как се справяте в сравнение с това кой сте били или какво бихте могли да направите миналия месец или миналата година. Търсим отвън себе си доказателство за нашата стойност, когато наистина трябва да търсим вътре.

Не съдете за книгата по корицата.

Всички знаем, че социалните медии са основната платформа за сравнение. Толкова е лесно да забележите колко по-щастливи изглеждат всички останали онлайн. Напомнете си, че виждаме само лъскавата външност на живота на хората, нещата, които те искат да видим. Нямаме представа какво наистина се случва в истинската история на живота им - и има вероятност да е много по-объркана от тези снимки в Instagram или Facebook.

За да спрем да сравняваме, трябва да върнем фокуса си върху себе си. Сравняването на себе си с другите не може да излекува нашата несигурност и е ненужен и нелюбезен начин да измерим нашата стойност. Изводът е, че нашата самооценка не зависи от това, което някой друг има или прави. Има достатъчно достойнства за всички нас!





6 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page